#manjebirokracije

Nitko, a niti sami donosioci zakona i odluka koji su odgovorni za obnovu javnih ustanova nemaju realiziran uspješan proces prikupljanja dokumentacije i uspješne prijave za obnovu. Pristup provedbi na temelju aktualnog Zakona diskriminirajući je jer ne predviđa mogućnost konstrukcijske obnove za sve zgrade koje nisu građene u skladu s građevinskim standardima usklađenim s otpornošću na potres magnitude 6,5 na koliko je procijenjen rizik u Zagrebu. Želimo hitnu tranziciju iz postojećeg zakona prepunog nelogičnosti i nejasnoća u jednostavan, provediv, operativno prihvatljiv i jasan dokument koji je u službi građana, a ne administracije i birokracije.

Stoga SOS Zagreb u ime građana traži od Grada i Države:

  • Hitno donošenje izmjena i dopuna Zakona o obnovi temeljem stvarnih problema, iskustava i zahtjeva građana, a bazirano na načelima stručnosti, zdravog razuma i provedivosti,
  • Preuzimanje dijela administrativnih koraka u pripremi i provedbi Prijave na institucije uključene u provedbu obnove povezivanjem javnih servisa s ciljem bržeg ishođenja potrebne dokumentacije,
  • Organiziranu edukaciju i dostupnu pomoć Upraviteljima, predstavnicima suvlasnika i građanima u pripremi dokumentacije i prijave za obnovu.

Ako želiš brzu, kvalitetnu i poštenu obnovu našeg grada, povratak života i sigurnosti, pozivamo te da nam se pridružiš učlanjenjem u udrugu SOS Zagreb! Zagreb to zaslužuje.