#preuzimanjeodgovornosti

Zgrade koje su najviše oštećene potresom su one koje datiraju s kraja 19. i početka 20. stoljeća,, a koje su mahom pojedinačna zaštićena kulturna dobra ili se nalaze u zoni zaštite. Oštećenja koja su na njima nastala – urušavanje dimnjaka, oštećenje krovova, pucanje zidova, opadanje zabatnih zidova i fasada – rezultat su njihove starosti, ali i neodržavanja tijekom vremena. Svjesni smo da bi suvlasnici u višestambenim zgradama trebali biti odgovorniji za održavanje, no veliki dio odgovornosti za iznimno loše stanje starih građevina u Zagrebu na strani je institucija pod ingerencijom Grada i Države. Zgrade u centru grada pod lošim su upravljanjem, sustavno se ne provodi obnova fasada iz alociranih sredstava spomeničke rente i dostupnih fondova, a zahtjevi konzervatora, kada je je riječ o povijesnim građevinama i onima pod kulturnom zaštitom u pogledu njihove obnove, neprilagođeni su današnjem vremenu i suvremenim materijalima i tehnologijama te značajno poskupljuju proces.

Stoga SOS Zagreb u ime građana traži od Grada i Države:

  • Smislen i u praksi provediv pristup obnovi od Ministarstva kulture,  Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode i Zavoda za prostorno uređenje – ne želimo biti taoci sporih i neprovedivih odluka konzervatora koje ugrožavaju sigurnost građana,
  • Jasno zakonsko reguliranje obveza i odgovornosti Upravitelj ,
  • Jasno zakonsko reguliranje obveza i odgovornosti suvlasnika da aktivno surađuju na obnovi i održavanju svoje imovine.

Ako želiš brzu, kvalitetnu i poštenu obnovu našeg grada, povratak života i sigurnosti, pozivamo te da nam se pridružiš učlanjenjem u udrugu SOS Zagreb! Zagreb to zaslužuje.